2005-01-18

 

Speciale - del VIII

I dag havde jeg så atter et møde med min vejleder, polakken. Som antydet et par gange tidligere, har min juleferie spredt sig over alle grænser, så jeg havde ikke det store at sige. Den slags detaljer skal dog ikke forhindre mig i at gengive mødet i forvrænget dialogform.

Scene: Matematikkantinen, HCØ
Polak: Nå, hvad har du så fået lavet?
Mig: Altså ... jeg har har jo set lidt på de hersens vægte ... [viser nogen papirer om vægte - bemærk at det ikke er vægte som I almindelige dødelige kender dem, men i stedet en ikke-kommutativ analog til (integration mht.) radon-mål (og dette er så hvad man får ud af at læse en matematiknørds blog - så kan I lære det!)]
P: Ah, du har fået skrevet noget. Lad mig se.
M: Altså ... nu har jeg ikke så meget skrevet dem som læst dem ... eller i hvert fald læst i dem ... lidt.
P: Men hvad har du så lavet?
M: Altså ... jeg har holdt juleferie!
P: ...
M: Øhm, men altså ... jeg har osse læst i de hersens tekster. [roder 2 tekster (og et eksamenssæt der ikke rigtig har noget med specialet at gøre) ud af hinanden]
P: Du skal se at få lavet noget.
M: Jeg skal se at få lavet noget.
P: Hvad vil du se på først?
M: Jeg skal blive gode venner med vægte (men altså ikke vægte som almindelige dødelige kender dem). Det er gånnok ikke det mit speciale skal handle om, men jeg kan jo altid lave et lille appendiks.
P: Godt så. Du laver et lillebitte appendiks (dvs. højst 10 sider eller mere) med alt du skal vide om vægtteori, KMS-vægte, normale semi-finitte tro vægte på von Neumann-algebraer, GNS-konstruktionen samt hele den tilhørende modulærteori til om to uger. Du kan maile mig en oversigt over indholdet om en uge.
M: Ok, det bør man nok kunne klare.
P: ... og så bør du nok i øvrigt lige for sjov finde og opskrive de konkrete formler for matrix-algebraer.
M: ...
P: Og nu skal du så gå i gang.
M: Javel.

Scene: Lokale med specialepladser
P: David! Stefan skal arbejde, så sørg for at holde et skarpt øje med ham - og husk nu at sladre hvis ikke han sidder hernede hele tiden. Vi ses til vejledermøde om et par timer.
David: Javel.
P: [går]
D: Stefan, vil du med til frokost indtil jeg skal til vejledermøde?
M: Det lyder fint.

Scene: Kroghs Køkken
M: I den times tid vi faktisk sad inden vi gik til frokost (men som blev fjernet fra dialogen fordi det var sjovest på den måde) faldt jeg over et lille vægtproblem (nej, ikke den slags vægtproblem) som går ud på noget der er svært at forklare for ikke-matematikere.
D: Det er pudsigt, for jeg har lige arbejdet med ting som er svære at forklare for ikke-matematikere, og i virkeligheden skal du bare bruge et simpelt trick.
M: Ah, et simpelt trick! Det lyder da snildt, og det må jeg prøve at huske, så jeg ikke skal sidde og svede og blive frustreret over ikke at kunne løse en simpel opgave.
D: Og nu skal jeg i øvrigt til vejledermøde og behændigt glemme at minde dig om at du bare skal bruge et simpelt trick.

Scene: Specialeplads
M: Nå, så skal jeg bare ... hov vent. Mit problem der i øvrigt er svært at forklare for ikke-matematikere, lader sig ikke sådan løse. David sagde et eller andet med et trick, men jeg kan ikke huske hvilken slags. Det var nok et svært og forkert trick, og i så fald er det sikkert lettere hvis jeg finder på noget selv. Eller går på biblioteket og finder en gammel bog med et bevis for noget helt andet, der dog muligvis kan modificeres til noget jeg kan bruge. [henter bog på biblioteket] Lad mig se ... augh! Det virker ikke! Hvorfor er verden så grusom? Jeg vil vandre rundt på gangene og se forpint og eftertænksom ud, så folk kan spørge mig om hvad jeg dog går og tænker på, og jeg kan fortælle dem at det er et mystisk bevis for noget de alligevel ikke forstår, og at det er meget, meget irriterende.

Scene: HCØ's gange
Studerende: Hvad går du dog og tænker på? Du ser så forpint og eftertænksom ud.
M: Jeg har et dumt bevis der ikke lader sig bevise. Jeg mangler et trick, og dem der kender det er enten til vejledermøde eller gået hjem. Og nu har jeg lyst til at slå hovedet ind i muren.
S: Jamen så kan din hjerne gå i stykker.
M: Nåhja. Måske jeg så skulle slå på nogen andre?
S: [løber forskrækket væk]
M: Nå, det kunne være jeg skulle prøve at vandre hvilkeløst og forpint rundt andre steder. Fx i kantinen.

Scene: Matematikkantinen
M: Hov, du sidder jo dér! Hvilken slags trick var det nu du sagde jeg skulle bruge?
D: Et simpelt trick!
M: Aaaaah! Jeg forsøgte mig med et besværligt trick fra en obskur bog jeg fandt på biblioteket.
D: Kan du til gengæld løse det her noget sværere problem for mig?
M: Ja, sørme! Huhej - se mig tænke selv!
P: Hurra!
S: Hurra!

Comments: Send en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?